• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Gooi vandaag je goede voornemens over boord

Gepubliceerd op: 12-01-2018

Jeeeeh, het is 2018! Wat is een mooier moment om opnieuw te beginnen? Om al je doelen te behalen, om goede voornemens te maken en met een schone lei starten? Heel eerlijk: ik krijg een beetje jeuk van dit soort uitspraken en de tientallen nieuwsbrieven hierover in mijn inbox.

GOOI VANDAAG JE GOEDE VOORNEMENS OVER BOORD!

Jeeeeh, het is 2018! Wat is een mooier moment om opnieuw te beginnen? Om al je doelen te behalen, om goede voornemens te maken en met een schone lei starten?
Heel eerlijk: ik krijg een beetje jeuk van dit soort uitspraken en de tientallen nieuwsbrieven hierover in mijn inbox. Hoe vaak heb jij de druk gevoelt om dit jaar echt regelmatig te sporten, om voor die sixpack te gaan? Om nu alleen nog maar gezond te gaan eten?
Ik ben waarschijnlijk een enorme party pooper maar wist je dat nog voor eind januari de meeste goede voornemens alweer mislukt zijn? Op “Blue Monday” voelen we ons volgens Britse psycholoog Cliff Arnall massaal neerslachtig: de goede voornemens zijn mislukt, de dagen nog donker en de zomervakantie is nog maanden van ons verwijderd.

Weg met die goede voornemens!


Zullen we voor dit jaar met elkaar afspreken dat we al die onrealistische goede voornemens overboord gooien? Even de druk van social media en mensen om ons heen laten voor wat het is? En gaan kijken naar wat wij echt willen? Wat bij ons en ons leven past? Welke doelen we echt belangrijk vinden?
De grootste paradox van de tijd waarin wij leven is dat we omringt zijn met techniek om ons leven makkelijker en rustiger te maken maar we meer prikkels, drukte en stress dan ooit tevoren ervaren. Recente onderzoeken tonen aan dat echte ontspanning de sleutel is naar herstel, opbouw en genezing. Doe meer en bereik minder maar wanneer je minder “moet” en minder doet, bereik je ineens meer. Kom je er achter wat echt belangrijk is voor je. Natuurlijk kun je op wilskracht gaan voor een onmogelijk doel en zal je zien dat dit eventjes voor je werkt. Om vervolgens weer keihard terug te vallen in je oude patronen. Maar waarom zo radicaal het roer omgooien, als je weet dat dit jou niet op de lange termijn gaat helpen?

Wat werkt dan wel?


Wanneer je een bepaald doel wilt bereiken begint het altijd met de eerste stap. Een trap van duizend treden lijkt oneindig maar door elke keer een stap te nemen, kom je uiteindelijk toch bovenaan. De bewustwording en de wil om iets te bereiken zal altijd uit je zelf moeten komen. Niet door de druk van anderen of door (veelal) gefotoshopte plaatjes op social media. Niet omdat het nu toevallig het nieuwe jaar is. Begin met het formuleren van een haalbaar doel en maak er net zoals de trap kleine stapjes van. Wees trots op elke stap die je zet, ook al gaan ze misschien niet zo snel als je wilt, je hebt ze maar mooi gezet!

Als ik kijk naar mijzelf dan kan ik zeggen dat het inmiddels echt een gewoonte is geworden op drie keer per week te gaan trainen op vaste tijden. Ik plan het echt in in mijn drukke agenda, puur en alleen omdat ik het echt belangrijk vind. Veel belangrijker dan bijvoorbeeld uren op social media rond te hangen. Ik heb geen killerbody, geen sixpack en al helemaal geen hippe fitgirl sportoutfitjes. En weet je? Het is helemaal oké. Nou ja, het kan geen kwaad om eens te investeren in een nieuwe sportbroek maar de strekking van het verhaal is: iedereen is hier welkom bij Achilles. Waar ik zelf de meeste gyms best nog wel eens intimiderend kon vinden, werkt iedereen hier onder begeleiding aan zijn eigen doel. Wat dat doel is, is voor iedereen verschillend en dat maakt ook wat de gym echt persoonlijk maakt. Wie weet zie ik jou er ook wel een keer?

Om tot slot toch nog even terug te komen op de goede voornemens: ik ga mij direct uitschrijven op al die onzin nieuwsbrieven en elke dag tenminste 10 minuten ontspanning in mijn agenda inroosteren!

Dit artikel is geschreven door Monique, Orthomoleculair Therapeut bij Bhttp://www.beterdooreten.nl/. Op haar blog deelt zij de lekkerste recepten en helpt zijn met veel enthousiasme mensen op weg naar Beter Door Eten.