Je roeping en angst

De roeping om te veranderen kan al jaren in je hoofd zitten of voor je gevoel onverwachts op komen. Het kan zwaar meetellen of een kleine verandering zijn, maar in alle gevallen ervaar je een sensatie van enthousiasme in je lichaam en een lichte vorm van zenuwen.

Een roeping om te veranderen kan zijn:

  • Je wilt je weer aantrekkelijk voelen
  • Krachtiger in het leven staan
  • Je oude kleding weer aankunnen van toen je slanker was
  • Gespierder worden en meer zelfvertrouwen ervaren
  • Meer energie hebben voor je dagelijkse leven en leuke dingen

 

De gedachten die daarentegen altijd weer gepaard gaan met je enthousiasme en zenuwen zijn:

  • Ik heb niet genoeg discipline om dit te kunnen veranderen
  • Waar haal ik de tijd vandaan? ik heb het al zo druk!
  • Het is niet het juiste moment om er nu aan te beginnen (wellicht in het nieuwe jaar of maandag na het weekend)
  • Ik ben bang dat ik het me niet kan veroorloven
  • Het gaat toch niet lukken, dus waarom zou ik het dan nog proberen?

 

Zowel de roeping om te veranderen als de gedachten die hier weer tegen in gaan komen voort uit angst. Het is belangrijk te weten waarom verandering moeilijk kan zijn en er zulke gedachten bij komen kijken en om dat te kunnen begrijpen, moeten we kijken naar het oudste deel van ons brein en dat is het reptielenbrein. Check de volgende paragraaf om alles te lezen over het reptielenbrein!

Het reptielenbrein

Het reptielenbrein is het oudste deel van het brein en zijn allerbelangrijkste functie is om te overleven. Vroeger zorgde het reptielenbrein ervoor dat je niet doodging door: uithongering, gevaren die op de loer lagen of uitdroging. Tegenwoordig beïnvloed het brein ons gedrag nog steeds als we willen veranderen en je veranderingen wilt maken in je leven.

Wat je reptielenbrein dus van nature wilt is veiligheid en dat is het best te waarborgen door: comfort en voorspelbaarheid. Alles wat daar vanaf wijkt is “gevaarlijk” dus anticipeert het reptielenbrein daar op en geeft het signalen door heel ons lichaam dat er gevaar dreigt. Door deze dreiging krijgen we vaak meer energie een verhoogde hartslag en stroomt het bloed naar onze armen en benen. Er dreigt tenslotte gevaar dus het is de bedoeling dat we nu kunnen gaan vechten of vluchten! Gelukkig is er in het grootste deel van ons leven helemaal geen echt gevaar waarvoor we hoeven te vluchten of vechten, maar zoals je leest en hoogstwaarschijnlijk al erkent of ervaren hebt is dat het systeem nog steeds hetzelfde werkt! Is dit dan wel zo handig en heeft het dan niet in deze tijd een negatief gevolg op je lichaam en brein? Zeker niet! Het reptielenbrein kan veel voor je betekenen als je weet hoe je dit gedeelte van je brein voor je kan laten werken.

 

Het feit dat het oudste deel van het brein  zo koppig is en niet houd van verandering betekent nog niet, dat het niet kan veranderen. De verandering zal alleen moeten bestaan uit meerdere kleine stappen daarvoor hebben we niet voor niets de uitspraak “één stap tegelijk”. In het programma wat we voor jullie hebben gemaakt werken we met wekelijkse uitdagingen om ervoor te zorgen dat de stappen niet te groot worden en de kans op het behalen van succes word vergroot. Het is erg belangrijk dat je begrijpt dat als je aan het einde van je week de verandering nog niet helemaal eigen hebt gemaakt we je aanraden om hiermee door te gaan tot het je relatief “gemakkelijk” afgaat. Het is namelijk erg goed om je tijd te nemen voor de uitdagingen.

 

Wanneer je het reptielenbrein eenmaal geconditioneerd hebt op de juiste manier kan het brein je juist gaan helpen om voor je te werken op de momenten wanneer het nodig is. Als je al maanden lang gezonder eet zal je wellicht vanuit je emotie een keer trek hebben in een pizza en chocola op maandag, maar zal je reptielenbrein je helpen door je te vertellen dat je gezond moet eten, want dat heb je al die weken daarvoor ook gedaan en pizza en chocolade past niet in deze routine en is dus “gevaarlijk”. Betekent dit dat je aan het einde van dit programma nooit meer iets “ongezonds” durft te eten? Tuurlijk niet! Het gaat om jouw persoonlijke doelstelling en om balans. Waar jouw balans ligt leren we je later in het programma, maar nu eerst verder met het leren omgaan met je angst!