Herschrijf je verhaal en behaal je doelen

Iedereen heeft gedachten in de vorm van verhalen die door zijn of haar hoofd spoken. Je hebt negatieve en positieve verhalen en sommige zijn weer productiever dan andere. Het herschrijven van je limiterende verhalen is de één na laatste stap om jouw angst om te zetten naar lef.

Voorbeeld van mezelf: Zelf ben ik op mijn 23e een sportschool opgestart en daarbij komt natuurlijk de nodige druk en stress kijken. In het eerste jaar heb ik alle dagen zelf gedraaid om de kosten te besparen en rond te komen. Richting het einde van het eerste jaar heb ik een patroon voor het eerst leren kennen, wat uiteindelijk een herkenbaar verhaal voor me werd en meerdere malen binnen mijn leven terug kwam. Een duidelijk limiterend verhaal voor mij was: je moet het allemaal zelf kunnen. Dit verhaal is voor veranderd doordat ik meerdere malen ben “gevallen” en bij iedere keer dat ik opstond realiseerde ik me dat ik hetzelfde punt weer begon te herkennen. Tegenwoordig is dit verhaal anders en ik zeg niet dat het niet een valkuil is waar ik nooit meer in trap, maar ik ben me nu bewust van mijn verhaal en heb het herschreven naar: het is oké om af en toe hulp te vragen aan anderen of je staat er nooit alleen voor.

Vanaf het moment dat ik me dit heb beseft zijn er veel taken waarvan ik eerst dacht, dat ze onmogelijk waren mogelijk geworden en me stress vermindert. Door deze realisaties zal jij ook steeds een stap verder komen in het worden van de “nieuwe” jij.

Nu gaan we het voor jouw in praktijk brengen: Wat zegt de kritische stem binnen jezelf over jouw huidige doel?

Schrijf het volgende op:

Je doelstelling:

De kritische stem/stemmen:

Stretch dit negatieve verhaal nu naar een aanneembaar positief verhaal. Een voorbeeld kan weer zijn:  “ik ben niet capabel genoeg om mezelf te veranderen” naar “ik ben gewillig om te kijken naar opties voor verandering”. Waarom dit zo goed werkt heeft weer te maken met het reptielenbrein. Kleine veranderingen of wijzigingen in je gedachten zorgen ervoor dat je reptielenbrein hier in mee kan gaan zonder dat het je te veel angstgevoelens zal geven, omdat het denkt dat je in groot gevaar bent. Ook moet je zelf overtuigd zijn van het nieuwe verhaal en van het ene uiterste naar het andere uiterste is gewoonweg onrealistisch.

Het is belangrijk om te beseffen, dat deze manier van het herschrijven van je niet wil verwarren met positief blijven denken tot je weer een positief gevoel hebt. Alleen positief denken en niet luisteren naar je angst zijn boodschap is in mijn ogen niet de manier om van je angst af te komen, want angst is een onderdeel van jezelf en daarom is “altijd” positief blijven denken hetzelfde als een deel van jezelf niet accepteren of de ruimte te geven er te zijn.

Het herschrijven van jouw angst verhalen gaat over:

  • Empathie hebben voor de “struggle” en pijn
  • Het voorkomen van het herhaaldelijk vervallen in hetzelfde “limiterende” verhaal
  • Zorgen voor genezing en vrijheid in echt volledig jezelf  te zijn

Op naar het laatste deel, wat gaat zorgen voor blijvende resultaten.