Interactie maken met je angst

Interactie met je angst

Om interactie te kunnen maken met je angst heb je verschillende manieren om dit te doen. Ons doel is om jouw een methode aan te reiken die het beste voor jouw werkt! Door interactie te maken met je lichaam ben je tevens een stap dichterbij het ervaren van diepere verlangens.

Methode 1: Doe een bodyscan bij jezelf circa 15 minuten tot 30 minuten

Een bodyscan kan heel goed zijn om te ervaren waar er spanning of emotie zich manifesteert in je lichaam. Je kunt de scan van boven naar beneden uitvoeren of andersom. Laten we als voorbeeld beginnen vanaf boven.

Het is de bedoeling dat je bij ieder punt in je lichaam na gaat of je spanning ervaart en dit wellicht kunt vertalen in een emotie. Bij je buik kun je bijvoorbeeld het gevoel hebben alsof er een knoop in zit of het erg samen trekt dit kan een vorm van angst zijn opgeslagen in de buik. Wanneer je een sensatie of spanning hebt ervaren als een emotie in het lichaam is het tijd om te kijken of je kunt luisteren naar wat deze emotie zegt. Het is niet voor iedereen mogelijk binnen de eerste week al erachter te komen wat dit is en daarom raden we je aan dit langer te beoefenen als je de spanningen kan ervaren en de emoties.

Je kunt de punten voor de bodyscan op meerdere manieren verdelen wij hebben gekozen voor 15 punten:

 • Het gezicht: denk aan de oren, kaak, ogen, mond voorhoofd en de rest van je schedel
 • Je nek en de grens van de achterzijde van je schedel
 • Je schouders voor en achterzijde
 • Boven armen voor en achterzijde
 • Onderarmen
 • Handen
 • Borstkast
 • Buik en voorzijde heup (van onder je rib tot je bovenbenen)
 • Tussen je schouderbladen
 • De grote rugspieren: Je vleugels
 • Onderrug
 • Billen
 • Bovenbenen voor en achterzijde
 • Onderbenen schenen en kuiten
 • Voeten

Methode 2: The happy place meditation tijdsduur: 5 minuten tot zolang als je wil

De naam zegt alles over deze vorm van connectie krijgen tot je emoties en een diepere connectie met wat je wilt in je leven. Je hoeft niet heel fantasierijk te zijn om deze vorm van meditatie te kunnen. Zorg ervoor dat je comfortabel gaat zitten het liefst recht op en in de kleermakerszit. Als je oncomfortabel zit dan raden we je aan om een kussentje onder je billen te leggen zo krijg je wat meer ruimte in je heupen om rechter op te zitten. De methode werkt op een simpele maar effectieve manier. Visualiseer jezelf in een gelukkige staat van zijn en merk op wat daar bij komt kijken. Als je opmerkt wat je gelukkig maakt noteer dit dan eventueel na de meditatie. Tijdens deze vorm van meditatie kan je een duidelijk beeld krijgen van wat je echt wilt en ook ervaren welke gedachten je ervan weerhouden. Wanneer er een angst gedachte opkomt probeer deze dan niet te ontwijken

Methode 3: Work the body to acces the body vanaf 15 minuten tot 2 uur per dag

Het beoefenen van yoga kan jouw helpen om je meer toegang te krijgen tot je lichaam en zijn angst. Probeer daarom te starten met een yoga vorm die bij jouw past.

De vormen die worden aangeraden verschillen per individu, maar we kunnen je direct een overzicht geven wat voor jouw een fijne vorm kan zijn door 3 verschillende opties te bespreken.

Yin Yoga: is een passieve vorm van yoga dat houd in dat het een zeer rustige vorm van yoga is met stretch oefeningen met weinig tot geen spanning op de spier. De stretch posities worden meestal 3 tot 5 minuten vastgehouden. De reden waar yin yoga voor word in gezet is ontspannen, meer connectie met je lichaam en het losmaken van het bind- weefsel en -vlies

* De enige groep waarbij wij dit niet aanraden is bij mensen met hypermobiliteit, dat kan namelijk blessures veroorzaken of verergeren. Hypermobiliteit betekent namelijk dat je de gewrichten dusver kunt strekken tot het punt dat de spieren het niet goed kunnen stabiliseren. Een actieve vorm van stretchen door spanning op de spieren te hebben zal hierbij dus beter werken voor mensen met hypermobiliteit.

Een andere bijzondere vorm van yoga die heel goed kan werken en toch heel passief is is yoga nidra. Yoga staat voor samenbrengen en verbinden en nidra “slaap”. Je gaat door systematische oefeningen richting je staat van slapen, maar gaat niet daadwerkelijk slapen. Door deze staat krijg je een hogere vorm van alertheid, waardoor je beter kan ervaren wat er in je lichaam gebeurd.

Yang yoga

Voor de personen die “nog” niet stil kunnen zitten en het wel meerdere malen geprobeerd hebben zijn er ook nog actieve vormen van yoga. Ashtanga yoga en vinyasa yoga zijn allebei Yang yoga vormen en worden uitgevoerd in een flow. Met een flow word bedoeld dat je een reeks oefeningen achter elkaar uitvoert op een vloeiende manier. Dit is een intensievere vorm van yoga en in combinatie met de juiste ademhaling kun je ook hiermee meer tot je lichaam komen.