Wat is mindset

Hoofdstuk Vooruitgang
0% voltooid

Voor we jouw mindset kunnen veranderen is het als eerst belangrijk om te weten wat mindset precies is. Mindset is jouw manier van denken met betrekking tot nagenoeg alles. Wanneer alles even tegenzit is de juiste mindset de doorslaggever tot succes. Mindset is dus een denkwijze die bepaald hoe je naar je eigen vaardigheden en kwaliteiten kijkt en bepaald hiermee ook een groot deel van je eigenwaarde. Er zijn twee verschillende soorten mindset, je hebt namelijk de statische variant en de groei mindset. Je weet natuurlijk al waar ik met je aan wil werken en dat is natuurlijk de groei mindset. Ondanks dat laten we beide wel even beschrijven bewust worden van een statische mindset kan je namelijk helpen om stapsgewijs te veranderen in de groei mindset die je succes zal geven!

De statische mindset

Bij de statische mindset zit je vast in de gedachte dat iedereen geboren is met zijn of haar vaardigheden en dat daar geen verandering in komt als je start met oefenen. Tuurlijk heeft iedereen zijn eigen sterke eigenschappen, maar er zijn genoeg bewijzen van mensen die niet getalenteerd waren, maar wel overwonnen. Terwijl veel getalenteerde mensen nooit de top bereiken, omdat als iemand word aangegeven hoe goed zijn genen wel niet zijn en ze talent de persoon vaker minder geneigd was om hard zijn best te doen.

“hard work beats talent if talent doesn’t work hard”

Herkenbare reacties van iemand met een statische mindset is dat feedback vaak word gezien en ervaren als kritiek en dreiging. Terwijl in de realiteit feedback gegeven word om elkaar te helpen groeien.

De groei mindset

Mensen met een groei mindset begrijpen dat intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten door middel van oefening kunnen verbeteren. een obstakel of feedback word gezien als een leer moment om verder te ontwikkelen. Met een groei mindset zal je altijd denken in oplossingen stel je voor: “je wilt iedere dag een stuk hardlopen, maar word op een dag met pijn in je knie wakker”. De statische mindset zal aangeven dat het toch geen goed idee was of in ieder geval niet hard te lopen. Met de groei mindset kijk je naar oplossingen: waarom heb ik last van mijn knie en wat kan ik wel doen? Vervolgens ga je een stuk wandelen in plaats van hardlopen, maar loop je nog steeds dezelfde kilometers als altijd. Groeien betekent niet doorgaan wanneer het niet meer kan, maar altijd creatief te blijven kijken naar wat er mogelijk is. Als je een groei mindset hebt dan weet je dat de sterkste persoon niet degene is met het meeste talent, maar de persoon met de sterkste geloofsovertuiging dat hij of zij het kan.

Als je merkt in het proces dat je ergens vastloopt of het allemaal te veel word is het belangrijk te kijken naar een oplossing om weer in balans te komen en verder te kunnen op je eigen tempo. We raden altijd aan om tijdens de week challenges aan het einde van de week te kijken of je de vaardigheden genoeg bezit en of je klaar bent voor de volgende week. Het is helemaal niet erg als je een keer vastloopt bij een bepaalde challenge, daarvoor hebben we wekelijks een live groepsgesprek waar je al je vragen kunt laten beantwoorden. Ook hanteren we een week challenge, maar kan het best zijn dat sommige je makkelijk afgaan en de andere gewoon simpelweg meer tijd nodig hebben. Met de juiste mindset bereik je uiteindelijk alles wat je wilt bereiken, maar realiseer je ook goed dat je leven veranderen niet van de één op de andere dag gaat neem de tijd en kijk terug op de dingen die je al behaald hebt om te beseffen wat een uitstekend werk je al hebt geleverd.