Bewegen heeft zoveel voordelen!

Bewegen is hét supermedicijn wat invloed heeft op alle systemen in ons lichaam, ons hart, brein en immuunsysteem. Het is niet te koop, het kost je ook geen geld, maar je moet er wel moeite voor doen. Elke stap die je zet, draagt bij aan jouw gezondheid. En een dag niet bewogen, is een dag niet geleefd.

Laten we samen eens kijken naar de positieve effecten op een rij voor jouw lichaam.

Voordelen van beweging voor je hart, brein en immuunsysteem gaan gepaard met:

  • Verbeterde concentratie;
  • Een verlaagd vetpercentage;
  • Meer geluksgevoel en werkt nog beter dan antidepressiva;
  • Vermindering van pijnklachten en ontstekingsklachten;
  • Een sterker bot- en spierstelsel;
  • Verlaagde kans op kanker, maar ook het stagneren van uitzaaiingen;
  • Meer mobiliteit in het gehele lichaam;
  • Verlaging van hart- en vaatziekten;
  • En niet geheel onbelangrijk; je draagt bij aan het milieu!

De lijst gaat nog veel verder door dan wat ik zojuist heb benoemd, maar het punt is denk ik wel duidelijk. Op ieder vlak draagt beweging bij aan jouw gezondheid.

Om beter te begrijpen waarom beweging bijdraagt aan al deze systemen, moet ik je meer uitleg geven over wat er op celniveau gebeurt zodra je meer begint te bewegen. Er is een wonderstofje dat wordt aangemaakt door middel van beweging. Dit stofje heet nitric oxide. Verwar dit nu niet met de stikstof die wordt gebruikt bij races of de film Need for speed. Nee, het is een lichaamseigen stof die enorm veel belangrijke voordelen voor ons lichaam biedt.

Nitric oxide wordt aangemaakt door endotheelcellen en de endotheelcellen vormen de binnenste bekleding van onze hart, bloed en lymfevaten.  Nitric oxide komt vrij bij beweging vooral als het bloed langs de wanden schuurt van onze bloedvaten, want daar zitten de endotheelcellen die zo geprikkeld worden.

Wat is het belang van nitric oxide?:

  • (NO) verbetert de bloeddoorstroming en het transport van voedingstoffen door het verwijden van onze bloedvaten.
  • (NO) zorgt voor een betere vertering.
  • (NO) draagt bij aan een de kwaliteit van je slaap.
  • (NO) zorgt voor vermindering van ontstekingen.
  • (NO) vergroot je kracht en uithoudingsvermogen.
  • (NO) versterkt je immuunsysteem tegen slechte bacteriën en de vorming van tumoren.
  • (NO) verbetert je reuk- en smaakvermogen – niet geheel onbelangrijk.
  • (NO) helpt bij de aanmaak van neurotransmitters. Dit zijn de stofjes waaruit ons brein opgemaakt. De informatie-uitwisseling gaat sneller tussen zenuwcellen en de rest van het brein.

Als we gaan bewegen, gaat ons bloed harder stromen en hierdoor schuurt het langs onze bloedvaten. De endotheelcellen reageren op het schuren met de aanmaak van nitric oxide. Hoe meer er geschuurd wordt, des te meer nitric oxide we aanmaken. Het wonderstofje nitric oxide is wereldwijd al meer dan twintig jaar onderzocht. Er zijn drie wetenschappers die zelfs een Nobelprijs hebben gewonnen met het aantonen van de werking van dit supermedicijn.

Het boek ‘In hart voor je brein’ van Erik Scherder en Leonard Hofstra is een aanrader om nog meer verdieping te krijgen in dit onderwerp. Ze beschrijven daarin nitric oxide als een waar wondermiddel, dat misschien niet te verkrijgen is in de apotheek, maar wel wordt aangemaakt door je eigen lichaam! Hoe mooi is het überhaupt dat de zelfhelende werking van het lichaam steeds meer naar voren komt in wetenschappelijk onderzoek.

Laten we ook even kijken naar een bekende ziekte voor velen en de invloed van bewegen hierop.

Bewegen en kanker

Helaas dit is iets waar iedereen toch wel mee te maken krijgt. Of wel zelf of in zijn of haar naaste omgeving. Waarom kan bewegen helpen om kanker te voorkomen of zelfs een positief effect hebben tegen kanker wanneer je dit al hebt?

Op het moment dat je beweegt, maken je spieren myokines aan. Dit zijn stoffen die je gehele lichaam beschermen tegen onder andere kanker. Wetenschappers hebben dit getest bij ratten door ze eerst in te spuiten met kankercellen en vervolgens deze ratten te verdelen in twee hokken. Het ene hok had een mooi spinwiel waar de ratten in konden bewegen. Het andere hok had dit niet en daar zaten de muizen veel meer stil. Het volgende plaatje is niet heel scherp, maar geeft een duidelijk beeld van wat de kankercellen hebben gedaan bij ratten met een passieve leefstijl en de ratten met een actieve leefstijl. Het verschil is maar liefst 50% en dat is natuurlijk een mooi resultaat voor de ratten met een spinwiel. Mooi om te zien wat beweging kan doen voor in dit geval de gezondheid van ratten.

Mensen maken dezelfde stoffen in hun spieren aan als ratten. En ook bij mensen is er getest of hierbij kankercellen de kans kregen om zich te verspreiden. Natuurlijk werden er geen kankercellen geïnjecteerd bij mensen, dat zou geen geaccepteerd onderzoek zijn. Ze namen bloed af van iemand die een veelal passieve levensstijl had en een tijd lang vooral stil had gezeten en van iemand die een actieve levensstijl had en net flink had bewogen.

Ze zorgden ervoor dat de kankercellen in een kweekschaaltje kwamen en vervolgens voegden ze het bloed toe van de mensen die weinig myokines in het bloed hadden vanwege weinig beweging en in een ander schaaltje voegden ze het bloed toe van de mensen met veel myokines in hun bloed. Het resultaat was dat de kankercellen het verdomde lastig kregen om te groeien in het bloed met veel myokines tegenover het bloed dat was afgenomen bij mensen die weinig hadden bewogen.

Ik raad jullie aan om eens op YouTube of spotify te luisteren naar mensen als Erik Scherder of bijvoorbeeld de Universiteit van Vlaanderen tijdens jullie wandelingen de komende weken. We kunnen er niet meer omheen dat we met z’n allen ons beweegapparaat te weinig hebben gebruikt en dat het tijd wordt om hier echte veranderingen in aan te brengen.