Heb je de afgelopen week goed geslapen? weet je nog wanneer je voor het laatst fris en uitgeslapen wakker werd, zonder wekker of koffie. Als je antwoord nee is dan ben je zeker niet de enige. Twee derde van alle volwassenen in alle ontwikkelde landen krijgt niet iedere nacht de aanbevolen acht uur slaap per nacht.
Waarschijnlijk is dat niet heel verbazingwekkend, maar wat je misschien wel verbaast is de gevolgen van slaaptekort. Als je regelmatig minder dan 6 of 7 uur slaapt brengt dit de volgende gevolgen met zich mee.
Als je al deze gevolgen bekijkt, dan zie je dat het over veel meer gaat dan alleen vet verliezen en het letterlijk neer komt op korter slapen betekent korter leven. Eigenlijk zou beweging, slaap, gezonde voeding en vochtinname moeten worden geadviseerd door iedere arts wanneer mensen kampen met één van de bovengenoemde klachten. Voor een arts om meer slaap voor te schrijven betekent niet dat er slaappillen moeten voorgeschreven worden, maar letterlijk meer slaap. Ook gezien alle recente studies over de negatieve effecten van slaap medicatie.
Slaaptekort en hart en bloedvaten
Slecht slapen zorgt ervoor dat je hart verzwakt. Zo is er een studie uit 2011 waarbij er meer dan een half miljoen mensen van verschillende leeftijd, afkomst en etniciteit in acht verschillende landen werd gevolgd. De uitkomst van dit onderzoek bevestigde een 45 procent verhoogd risico op het krijgen en overlijden van hart- en vaatziekten binnen zeven tot vijfentwintig jaar vanaf het begin van het onderzoek. Een zelfde soort onderzoek uit Japan over vierduizend werkende mannen werd 14 jaar lang de slaap gemeten/gemonitord. Hier kwam een schrikbarend percentage uit bij de mannen die minder dan zes uur sliepen per nacht met een 400-500 procent grotere kans om getroffen te worden door één of meer hartstilstanden, dan de deelnemers die meer dan zes uur sliepen.
Het is belangrijk om trouwens te vermeldden, dat ook na de correctie voor andere risicofactoren, zoals roken, lichaamsbeweging en overgewicht de relatie tussen weinig slaap en hartziekten zeer sterk blijft. Het is dus echt zo slaapgebrek doet een geheel onafhankelijke aanval op je hart en dat is natuurlijk iets enorm belangrijks om mee te nemen in dit proces.
Een test om bij jezelf te doen om even een klein inzicht te geven wat slaaptekort met je kan doen is door je boven arm even af te binden zoals ze dat doen met een tourniquet. Je aderen zwellen op en het ziet er naar en eng uit. Een nacht flink slaaptekort moet net zo alarmerend zijn, want zelfs voor fitte gezonde mensen is slaaptekort een aanslag op hun lichaam. Een nacht maar één a twee uur slapen – versnelt de hartslag vele uren lang en verhoogt de systolische bloeddruk in de aders aanmerkelijk. Het feit dat deze experimenten uitgevoerd zijn op jonge en fitte proefpersonen die nog maar een aantal uur eerder een uitstekend hart- en vaatsysteem hadden maakt daarbij niet uit: zelfs een fit lichaam heeft geen enkele weerstand tegen een te korte nacht.
Nog even voor degene die willen weten, wat de systolische bloeddruk betekent: de systolische druk geeft de druk aan wanneer het hart zich samenknijpt en de diastolische druk wanneer het hart ontspant.
Des te minder je slaapt, des te meer je waarschijnlijk eet op een dag. Op een gegeven moment is je lichaam niet meer in staat om de extra calorieën en suikers in je bloed te verwerken en leidt dit tot een grotere kans op overgewicht, obesitas en dus diabetes type 2. Slaaptekort en het pad naar obesitas en diabetes type 2 staat inmiddels onomstotelijk vast. Hier zal ik meer verduidelijking over geven in dit hoofdstuk.
Suiker kan een gevaarlijk middel zijn. Ook in je eten, maar ik heb het nu wel over de hoeveelheid suiker in je bloedsomloop. Als er weken of zelfs jarenlang te veel suiker ofwel glucose in het bloed zit, brengt dat het weefsel en je organen verassend veel schade toe, waardoor je gezondheid verslechterd en je eerder sterft. oogziekten die tot blindheid kunnen leiden, zenuwaandoeningen die kunnen leiden tot aan amputaties en nierfalen met transplantaties of dialyse(een kunstnier) tot gevolg, hoge bloeddruk en hartklachten, dit zijn allemaal gevolgen van te hoge bloedsuikergehaltes.
Om de vraag te beantwoorden wat de invloed van slaaptekort heeft op onze bloedsuikerspiegel zijn er door wetenschappers onderzoeken gedaan waarbij gezonde mensen voor zes dagen lang werden beperkt tot 4 uur slaap per nacht. Aan het einde van dit onderzoek waren de proefpersonen die nog gezond waren aan de start van het onderzoek 40% minder effectief bij het opnemen van een standaard dosis glucose in vergelijking met voor het onderzoek. Om even een indruk te geven wat dit betekent: als we deze uitslag zouden zien zonder te weten dat je deelnam aan een onderzoek dan je zou direct worden gediagnosticeerd met het voorstadium van diabetes en er zou onmiddellijk een interventieprogramma worden geadviseerd om de ontwikkeling voor de ontwikkeling van diabetes type 2 onomkeerbaar is. Ik weet dat het confronterend is om dit zo te horen hoe groot de invloed is van slaaptekort, maar voor mij is juist dit een “eye opener” over het belang. Het herkennen van zowel de negatieve gevolgen van te weinig beweging, gezonde voeding, kwaliteit slaap en ontspanning tegenover juist de positieve gevolgen wanneer we hier wel balans in hebben geeft je de urgentie om echt te veranderen.
Wat niet weet wat niet deert is in bijna elk opzicht verkeerd. Aangezien het niet weten dat je bijvoorbeeld slecht slaapt nog steeds desastreuze gevolgen kan hebben.
Het belang van slaap voor de hersenen
Slaap is een uiterst complexe actieve en zeer geordende reeks aan unieke fases. Mensen die aangeven, dat een bepaalde fase in de slaap het belangrijkste is van je nacht zijn niet goed ingelezen over slaap. Elke slaapfase – de lichte non-remslaap, de diepe non-remslaap en de remslaap – hebben allemaal een andere uitwerking die op een ander moment relevant zijn. Al deze fases te samen zorgen voor het herstel en de bevordering van veel van onze hersenfuncties. Van de vele dingen die de slaap de hersenen biedt is het versterken van ons geheugen het meest indrukwekkend. Slaap helpt bij het leren, om de hersenen voor te bereiden op de productie van nieuwe herinneringen, als erna, om die herinneringen goed vast te leggen en te voorkomen dat je ze vergeet. Natuurlijk is het wel leuk om dit even aan te kaarten met een paar leuke onderzoeksresultaten. Gelukkig zijn er meer dan 17000 doorwrochte wetenschappelijke onderzoeken over slaap en zijn wonderbaarlijke voordelen.
Een groep gezonde jong volwassenen zijn onderzocht op het gebied van hun geheugen. De ene groep bleef de gehele dag wakker en de andere deed in tussendoor een dutje. De groep die wakker bleef leerde steeds slechter, hoewel hun concentratie intact bleef. De proefpersonen die sliepen presteerde veel beter. hun vermogen om zaken te onthouden was na hun dutje daadwerkelijk verbeterd en het verschil was niet klein: de groep die sliep tussendoor presteerde maarliefst 20 procent beter.
Slaap komt het dichtst in de buurt van anabolen
Voor mij en voor vele krachtsporters is dit natuurlijk een prachtig punt om mee te nemen in het belang van slaap. Er is geen enkel supplement die de anabole of anders gezegd spier opbouwende werking zo bevordert als een goede nachtrust.