Hoe vaak eet je een maaltijd zonder dat je wordt gestoord of je jezelf afleidt..?
De meeste mensen kunnen niet één ding tegelijk doen in deze maatschappij, terwijl meerdere dingen tegelijk doen ons juist meer energie kosten en er letterlijk voor zorgen dat we dommer worden.
De grootste afleidingen tijdens het eten, zijn: werk, telefoon en televisie. Rustig eten met aandacht kan ervoor zorgen dat je sneller bewust bent van hoe vol je zit en doen beseffen wanneer genoeg genoeg is.
In The American Journal is een onderzoek uitgebracht met als conclusie dat multitasking tijdens het eten onze inname van calorieën kan doen verhogen. Dit is dus een reden om te focussen op het eten en als we de aandacht bij ons eten houden, kunnen we ons richten op één van de belangrijkste dingen tijdens het eten en dat is het kauwen.
Het kauwen van ons voedsel is enorm belangrijk
Eigenlijk weet je wel dat het goed is om stil te staan bij het kauwen van je voedsel, maar ik denk dat als ik de punten onder elkaar benoem het toch verrassend is waar het kauwen van je voeding allemaal goed voor is!
De voordelen van kauwen op een rij
Het verbetert de opname van vitaminen en mineralen die vrijkomen door het kauwen en die opgenomen worden vanuit het mondslijmvlies. Doordat je veel speeksel aanmaakt tijdens het kauwen en daar weer enzymen in zitten die de voeding beter helpen verteren, en dus al veel van de vitaminen en mineralen opnemen.
De spijsvertering komt op gang doordat we kauwen. Het is dus van groot belang om voornamelijk vast voedsel te eten waarbij er goed gekauwd moet worden. Daarnaast gebruik ik vaak het ezelsbruggetje, dat als je de dag start met ontbijt, zorg er dan ook echt voor dat je bijt. Ik ben geen fan van de smoothies- of sapcultuur aangezien hierbij deze cruciale stap wordt overgeslagen. Ook is het zo dat bij het maken van smoothies en sapjes de vezels, die essentieel zijn voor je lichaam en voor het afvalproces, kapot gaan en je daar dus niks aan hebt.
Goed kauwen is goed voor je maagdarmstelsel oftewel je spijsverteringsstelsel en kan dus ook bijdragen bij het verminderen van maag- en darmproblemen. De meeste mensen die maag- of darmklachten hebben, kauwen niet voldoende en daarom kan sapvasten, intermittent vasting, een andere manier van vasten of het starten van de dag met een smoothie als ontlastend voelen voor de darmen. Wat alleen je darmen op de lange duur echt ontlast, is beter kauwen! Als je consistent goed blijft kauwen, ontlast je je maagdarmstelsel van onnodige stress en daarbij dus ook van klachten en ziekten.
Kauwen zorgt voor verbeterde hersenfuncties en het komt er eigenlijk zelfs op neer, dat als je weinig tot geen vaste voeding eet, je letterlijk dommer wordt. Door te kauwen, wordt de activiteit van de prefrontale cortex gestimuleerd. Dit is een gebied dat zich bevindt in de frontale kwab van ons brein. De benaming is in mijn ogen altijd wat minder belangrijk dan de functie, maar ik benoem het toch maar even.
Wat belangrijk en fascinerend is, is wat voor verschillende belangrijke functies dit gebied van de hersenen allemaal heeft. En wat er dus allemaal gestimuleerd wordt tijdens het kauwen. De prefrontale cortex zorgt voor de volgende processen:
Kauwen is enorm goed voor sterke kaakspieren en een gezond gebit. Wanneer je kauwt, wordt er meer speeksel aangemaakt. Het speeksel heeft een reinigende werking op je tanden en kan tandplak voorkomen.
Dankzij het eten van vaster voedsel raken we sneller verzadigd en zo consumeer je dus minder calorieën waardoor je weer gemakkelijker afvalt.
Nu we de belangrijkste voordelen hebben besproken, is het natuurlijk wel zo fijn om te weten wanneer je voldoende kauwt
Het aantal keer kauwen hangt af van de voeding die je consumeert, want om nu lang op yoghurt te kauwen, is een beetje zinloos en neemt ook nog eens veel plezier weg van het eten.
Bij de meeste plantaardige voeding moet je veel kauwen, omdat deze voedingsmiddelen vaak verpakt zitten in een vliesje. Het bestaat vaak uit stug materiaal wat goed moet worden fijngemalen. Je kent misschien wel het moment dat je de wc-pot in kijkt na een grote boodschap en je nog voeding aantreft in je uitwerpselen zoals: maïskorrels, pompoenpitten of andere plantaardige voedingsmiddelen. De cellen van planten krijgt je maag niet zomaar kapot en dat betekent dus, dat wanneer je niet goed kauwt er veel van de voedingstoffen niet worden opgenomen. Bij plantaardig voedsel zal je dus extra veel moeten kauwen tot het goed vermalen is. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de meeste planteneters en vergelijken met hoe lang zij doen over eten ten opzichte van bijvoorbeeld vleesetende dieren.
De meeste dierlijke voedingsmiddelen bevatten geen stugge celwanden en zijn dus makkelijker verteerbaar. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, zoals dat het meeste vlees als rund, varken of lam lastiger te verteren is en problemen kan veroorzaken voor de darmen. Het is daarom ook niet aan te raden te veel van deze soorten vlees per week te eten aangezien de kans op darmkanker hierbij wordt vergroot. Het advies is niet meer dan 500 gram rund-, varkens- of lamsvlees per week te eten. Gevogelte en vis zijn een stuk makkelijker te verteren, maar ik kan begrijpen dat wanneer je een documentaire als Sea Spiracy, A life on our planet van David Attenborough of een andere documentaire over voeding hebt gezien, je wellicht momenteel vegetarisch of veganistisch bent en dat betekent: extra goed kauwen dus!
Zorg ervoor dat je vooral oplet dat de voeding echt vermalen is in plaats van dat je vooral let op het aantal keer dat je kauwt, is mijn advies in het algemeen. Het zou wellicht wel kunnen helpen – als je daar moeite mee hebt – om eens te tellen hoe vaak je moet kauwen tot het een papje is in je mond. En dan een week lang dat aantal aan te houden bij soortgelijke voedingsmiddelen.
We hebben de groenteweek al gehad, dus genoeg om op te kauwen. Veel succes met het toepassen van één van de laatste tools om gemakkelijk meer vet te verliezen.