Je kent het wel je: je komt bij je oma thuis en gaat lekker samen op de bank zitten. Op de salontafel voor je neus staat een grote trommel of pot met heerlijke (roomboter)koekjes, snoepjes of andere lekkernij. Het water stroomt al in je mond en je kan het niet laten om één koekje te pakken om er vervolgens achter te komen dat één koekje niet genoeg is en je door blijft eten tot de pot leeg is en je maag gevuld.
Als de pot, doos, trommel of schaal er niet had gestaan, dan was je minder snel tot zelfs niet in de verleiding gekomen om te gaan snoepen!
Onze omgeving zit vol met prikkels en ons brein merkt ze allemaal op; bewust of onbewust. Er zijn veel verschillende situaties waarbij het zien van voeding een rol speelt in je calorieëninname. Zo heb je:
- Familie, vriend(inn)en en collega’s die bijvoorbeeld ongezond eten of extra grote porties opscheppen.
- Reclame op televisie, Instagram, Facebook en ook buiten op billboards of de bekende M van McDonalds natuurlijk.
- Voeding die in het zicht ligt: op je werk, thuis, tijdens verjaardagen of dus bij je oma bijvoorbeeld.
Zo zie je dat je constant getriggerd kan worden door de dingen om je heen. Onderzoek toont ook steeds meer aan wat voor invloed het zien van voeding heeft op onze algehele consumptie. Zo is er een interessant onderzoek geweest naar het zien van mensen om je heen die grotere porties eten of die veel eten wanneer je zelf een klein of juist groot portie krijgt.
Roel Hermans heeft een onderzoek gedaan in een nagebootst eetcafé waar 85 vrouwen samen met een andere vrouw (actrice) een maaltijd aten. Beide vrouwen kregen een klein of gemiddeld portie eten en er werd gezegd dat ze zoveel mochten eten als ze wilden. De actrice kreeg echter een andere opdracht en at haar bord helemaal op, half op of ze schepte nog een keer bij na het leeg eten van haar bord.
Het resultaat
De vrouwen met een groter portie aten gemiddeld 35% meer dan vrouwen met een kleinere maaltijd en de proefpersonen aten nog eens 20% meer calorieën wanneer de actrice nog een keer eten opschepte voor hun neus.
Alle proefpersonen hadden geen overgewicht en dachten overigens niet meer te hebben gegeten dan normaal.
Wat kun jij dan nu eigenlijk doen om niet te worden beïnvloed door je omgeving?
- Er bewust van zijn dat je getriggerd kunt raken om meer te eten dan je normaal zou doen, heeft al een gunstig effect.
- Daarnaast kun je alle voeding die je in kasten kan verbergen uit het zicht halen om jezelf niet te verleiden binnen je eigen woning. Als je met je ouders of iemand anders samenwoont, dan kun je vertellen waar je mee bezig bent en ook vertellen wat het doet met ieders eetgedrag. Naar mijn mening reageert iedereen hier goed op en kun je je huis altijd vrij maken van te veel verleidingen. Zelf heb ik overigens bijna geen ongezonde voeding in huis en haal ik alleen iets als ik daar echt veel zin in heb. Wat je vragen aan huisgenoten die dit wel graag doen is een ander kastje te gebruiken of indien mogelijk achter slot en grendel haha.
- Zoals eerder uitgelegd is mindfull eten een fantastische manier om zonder afleiding/verleiding en met volle aandacht te eten. Als je met volle aandacht eet, ben je sneller verzadigd geniet je meer van je maaltijd en krijg je ook nog eens meer rust in het algemeen.
- Al het eten op tafel zetten, ziet er natuurlijk leuk uit en is ook zeker niet verboden tijdens en na dit programma. Wees alleen wel bewust dat de verleiding tot opnieuw opscheppen een rol kan spelen en je dit dus niet dagelijks wil herhalen. Schep dus het liefst je eten op een bord wat je wil gaan eten en bewaar de rest voor een andere keer.
- Emotionele triggers: wanneer het lichaam negatieve emoties ervaart heeft het de nijging om er snel iets lekkers tegenover te willen zetten en dus ook eten. Pas de methode die ik aan de start van de uitdaging uit heb uitgelegd toe: Leer met je emoties te zitten en neem eens 5 minuten voordat je toe wilt geven aan het eten om even te doorvoelen waar je wellicht voor probeert te vluchten. Ga in deze 5 minuten rechtop zitten en bestudeer je lichaam, geest en gedachten zonder te oordelen en zonder je proberen te verzetten.
We zijn bij het einde gekomen van weer een mooi onderdeel van deze nieuwe uitdaging. Wellicht is je kijk weer wat veranderd na dit mooie inzicht.