Voedingswaarden van groenten

Tijdens het eerste deel van deze challenge hebben we het gehad over de voordelen van het eten van voldoende groente. Hoewel groente supergezond is, zijn er wel wat belangrijke punten om rekening mee te houden. Naast het verschil in voedingswaarden in groenten van vroeger en nu, speelt ook de bereiding een cruciale rol in het behoud van de voedingswaarden. Eigenlijk is het simpel om te onderzoeken of er een verschil zit in de voedingswaarden van groente. We kunnen de onderzoeken van de afgelopen zestig jaar naast elkaar leggen en daarmee kijken naar de verschillen in voedingswaarden.

Als we kijken naar de verschillende onderzoeken over de voedingstoffen in groente, maar ook in fruit, dan is de grootste daling te zien in mineralen. BronBron, Bron.

De meeste dalingen in voedingstoffen zijn te zien in de onderzoeken van 1940 en 1980, maar zo was er ook een onderzoek van een farmaceutisch bedrijf in Zwitserland dat een duidelijk verschil aantoonde in 1985 tot en met 2002. Als je tabel bekijkt, dan kan je toch wel even schrikken van de daling in sommige vitaminen en mineralen.

 

De oorzaken van de daling in voedingstoffen en met name mineralen zijn hoogstwaarschijnlijk te herleiden aan waar de mineralen voornamelijk vandaan komen; uit de grond. Er zijn meerdere oorzaken te vinden waardoor de grond minder mineralen kan bevatten. Alleen er is nog niet enorm veel onderzoek naar gedaan, want tja, hoe belangrijk is het nou om te kijken naar de waarde van onze voedingsmiddelen….?

Hierbij mijn bevindingen aan de hand van een aantal onderzoeken die ik heb gelezen:

Monoculturen zorgen voor vermindering in voedingstoffen en uitputting van de grond.

Een monocultuur is een stuk grond waar telkens hetzelfde gewas op wordt verbouwd. Dit kan een reden zijn dat de grond uitgeput raakt en deze langzaam steeds meer mineralen verliest. Als er na elke verbouwing van gewassen weer andere gewassen worden geplant en ieder gewas andere mineralen onttrekt van de grond, dan behoudt de grond meer mineralen.

Bestrijdingsmiddelen en pesticiden

Als groente en fruit worden verbouwd, wordt er veel gekeken naar het verdienmodel. Des te meer voeding er ‘overleeft’, des te meer er wordt verdiend. Door chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden of biociden blijft er meer voeding over, maar dit zorgt hoogstwaarschijnlijk voor een daling in de voedingstoffen.

Milieuvervuiling

Natuurlijk is ook dit een belangrijk onderdeel in het herleiden van de oorzaak waarom voeding zijn waarde steeds meer verliest. Wanneer de lucht vervuild raakt door verschillende oorzaken, dan raakt de grond natuurlijk ook vervuild. Het is een simpele cyclus: of we nu de grond of de lucht vervuilen, alles wordt geraakt. Vanuit een vervuilde grond verdampt bijvoorbeeld het vocht met daarin gif- en afvalstoffen. Een wolk ontstaat door de verdamping van het vocht en als de lucht vervuild is, mengen hier weer stoffen in de lucht die vervolgens weer op onze grond druppelen. Hier moeten we met z’n allen meer bewust van worden, want zonder aarde is er geen leven. Probeer daarom de meeste producten die je aanschaft zo min mogelijk in plastic verpakkingen te halen en je tas te hergebruiken voor de boodschappen. Zorg er eventueel voor dat je een extra mooie boodschappentas hebt, dat kan je motiveren om er beter mee om te gaan.

Het verschil tussen biologische, organische en niet biologische voeding

Zonder te veel in te gaan op wat nu echt biologisch is en wat niet, wil ik jullie aangeven, dat er uit een aantal verschillende onderzoeken van Shane Heaton gezien is dat organisch en biologisch voedsel een hogere voedingswaarde heeft. Dit kan komen doordat biologische en organische producten in het algemeen niet worden verbouwd in een monocultuur en tevens minder worden bespoten met pesticiden. Het betekent niet dat er geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, dus zorg er nog steeds voor dat je groente altijd goed wast voor je het gaat consumeren.

Bron