Wat beweging doet voor je hersenen?

Bewegen en gezonde hersenen gaan hand in hand. In het volgende onderzoek is er gekeken naar wat beweging doet met de cognitieve functie van het brein. Cognitief staat afhankelijk van de context voor het vermogen om dingen te leren, onthouden, overbrengen en uitwisselen van informatie.

 

Gezonde voeding, een lager vetpercentage, weinig tot geen alcohol en niet roken zorgde voor maar liefst 60% vermindering in het risico op achteruitgang in het cognitieve vermogen. Uiteraard is dit niet heel gek aangezien dit 4 belangrijke leefstijlfactoren zijn, maar wat wel verbazingwekkend was in het onderzoek is dat lichamelijke beweging of training de beste resultaten geven. Het fietsen van 10 kilometer per dag of het lopen van meer dan 2 kilometer per dag gaf al significante resultaten. Zo was er bijvoorbeeld een groep van 299 dementie vrije mensen tussen de 70 en 90 jaar die met 1 kilometer wandelen per dag al 50% minder risico liepen op een cognitieve beperking. Hierbij verbeterde het volume van verschillende delen in het brein waaronder de frontale kwab. De leeftijd laat hierbij zien dat het nooit te laat is om meer te bewegen voor je gezondheid!

 

De functie van de frontale kwab

Als ik weer eens iets had gedaan zonder na te denken aan de gevolgen van mijn acties en mezelf daarmee in de nesten werkte, dan gaf mijn vader me altijd de duidelijke verklaring dat het komt omdat mijn voorkwab waarschijnlijk nog niet volledig ontwikkeld is. De frontale kwab heeft een belangrijke functie in:

  • Probleem oplossend denken
  • Plannen
  • Beoordelingsvermogen
  • Je remming voor impulsieve (re)acties
  • En ook nog taal en geheugen