Geur, zicht en smaak hebben allemaal invloed op ons eetgedrag. Het is ondertussen duidelijk dat zicht een grote invloed kan hebben op ons hongergevoel. Wanneer je eten ruikt, loopt het water je al in de mond, dus hoeven we niet heel diep in te gaan op het feit dat geur ook hongergevoelens kan opwekken. Waar we nu naar gaan kijken, is wat verschillende smaken doen met je eetgedrag.
Je hebt vier verschillende soorten smaken:
Het interessante en tegelijk lastige in onze huidige maatschappij is dat we voor iedere smaak een apart hongergevoel kunnen krijgen. Dit is vooral te herkennen aan wanneer je uit eten gaat en je een voorgerecht en flink hoofdgerecht hebt gegeten, propvol zit, maar toch nog een lekker zoet toetje kunt eten. Ondanks dat je nog flink wat zoute patat had gegeten. Dit is één van de redenen waarbij smaak een rol kan spelen in ons eetgedrag en we hierdoor soms te veel calorieën binnenkrijgen.
Een andere reden die invloed heeft, is dat als een voedingsmiddel vroeger in de natuur meerdere smaken had, was dit een teken dat de voeding erg rijk was aan nutriënten. Tegenwoordig is een gefrituurde zoute patat met zoete mayo niet echt rijk aan nutriënten, maar heeft het wel dezelfde werking op ons brein.
Mijn advies is om op te letten dat je niet te veel verschillende smaken combineert als je wil afvallen en dat betekent niet dat je nooit meer een patatje mayo kunt eten of een pizza Hawaï. Het gaat tenslotte allemaal om bewustwording. Met 80% gezond eten behaal je al genoeg resultaat om zelfs een six pack of een strakke buik te krijgen als je daarnaar streeft.