We weten eigenlijk allemaal wel dat het eten van groente gezond is. Toch is het belangrijk om de voordelen even op een rijtje te zetten. Zo word je je meer bewust van hoe goed groente eten wel niet voor ons is.
Als je voldoende groente eet dan:
Groente is essentieel voor de mens. Dat zie je wel aan de voordelen die ik zojuist heb opgenoemd. Groente is een belangrijke bron van vitaminen en mineralen. Deze hebben we als mens nodig om goed te functioneren en ons lichaam te beschermen. Elke vitamine en elk mineraal heeft weer een andere werking op het lichaam en daarom zijn er ook zoveel voordelen van het eten van groente. Iedere groente bevat weer een andere samenstelling aan vitaminen en mineralen en daarom is het dus ook zo belangrijk om meerdere soorten groente te eten.
Hierbij de belangrijkste vitaminen en mineralen uit groente op een rij:
Vitamine C is één van de krachtigste antioxidanten in ons lichaam die bijdraagt aan een sterker immuunsysteem. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende werking en draagt het bij aan het herstel van het lichaam. Meestal wordt vitamine C gebruikt voor het voorkomen of sneller genezen van een verkoudheid. Vitamine C wordt ook ingezet om ziekten te behandelen zoals:
Vitamine C zorgt er ook voor dat ijzer beter wordt opgenomen. En aangezien de plantaardige vorm van ijzer minder goed wordt opgenomen, is het voor veganisten en vegetariërs aan te raden dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C komt bij groente veel voor in spruitjes, rode paprika en broccoli.
Kalium: kalium komt veel voor in groente en fruit en draagt bij aan onze gezondheid, omdat het een tegenhanger is van natrium wat we in overvloed hebben. Kalium zorgt voor het verlagen van onze bloeddruk en helpt tevens om onze nieren ontgiften.
Foliumzuur: de meeste vrouwen die een kind hebben of zwanger zijn geweest, weten al dat foliumzuur helpt om geboorteafwijkingen te voorkomen. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van rode bloedcellen. Een korte uitleg over rode en witte bloedcellen: rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof en kooldioxide door het lichaam. De witte bloedcellen herkennen schadelijke stoffen die ons ziek kunnen maken en beschermen ons daartegen. Foliumzuur is dus belangrijk voor ons bloed en ons zenuwstelsel, maar ook dat van je kind als jij of je vrouw zwanger raakt.
Vitamine A: een zeer belangrijke vitamine die ons jong houdt, zowel geestelijk als fysiek. Hij zorgt voor de groei van huid, haar en nagels, maar ook voor een beter gezichtsvermogen. Wortelen zitten vol met vitamine A en daarom snappen de meeste mensen nu ook waarom je ouders altijd zeiden: “Eet voldoende worteltjes, want dat is goed voor je ogen.” Naast de lichamelijke voordelen is vitamine A ook erg gezond voor onze hersenen. In het kort zorgt deze vitamine ervoor dat onze hersenen beter kunnen schakelen en los kunnen laten wat we niet meer nodig hebben. En vast kunnen houden wat ze moeten bewaren. Meer is niet altijd beter en de bovengrens van vitamine A ligt op de 3000µg vanwege toxische bijwerkingen. Afhankelijk van de kwaliteit wortelen varieert in 100 gram wortelen de vitamine A tussen de 500 en de 1000µg. 1 wortel per dag kan jouw dus al bevoorraden aan voldoende vitamine A!
Vitamine E: een vitamine die we niet snel te kort hebben, maar veel voorkomt in groente en fruit. Met name in de groentes broccoli, rode paprika, spinazie en boerenkool. Vitamine E heeft een belangrijke rol als antioxidant, net als vitamine C. Daarnaast zorgt het voor het transport van zuurstof naar organen en met name spieren, wat weer zorgt voor een beter uithoudingsvermogen.
IJzer: in dierlijke producten komt de meeste ijzer voor. De plantaardige vorm van ijzer wordt minder goed opgenomen door het lichaam dan de dierlijke. Toch is groente een belangrijke bron van ijzer. Het komt met name veel voor in peulvruchten, paksoi, spinazie, snijbiet en doperwten.
Ook ijzer draagt bij aan het zuurstoftransport in het bloed en versterkt ons immuunsysteem. Bloedarmoede en duizeligheid zijn belangrijke tekenen van ijzertekort. Als we dagelijks 500 gram groente eten, dan is de kans op een ijzertekort al ongeveer 30% lager.
Fosfor en calcium: gezamenlijk zorgen fosfor en calcium voor stevigheid in ons bottenstelsel, een goede werking van het spierstelsel en een sterk en gezond gebit. Fosfor komt bijna in alle voedingsmiddelen voor, calcium met name in de groene groentes waarbij we het extra veel terugzien in boerenkool, spinazie en snijbiet.
Magnesium: één van de belangrijkste mineralen, dat invloed heeft op enorm veel processen in ons lichaam, maar laat ik de belangrijkste benoemen om het kort en bondig te houden. Magnesium zorgt voor de volgende voordelen:
Als je last hebt van je spieren in de vorm van vermoeidheid, pijn in combinatie met spierkrampen, dan kan het zijn dat je een magnesiumtekort hebt. Magnesium is enorm belangrijk voor je energievoorziening en dat merk je lichamelijk, maar ook mentaal. Bij een magnesiumoverschot kun je last krijgen van je darmen, want een teveel aan magnesium kan een laxerende werking hebben. Mits je een magnesiumsupplement neemt om een bepaalde reden, raad ik in ieder geval magnesiumoxide af, aangezien dit niets meer is dan een laxeermiddel en daarom moet worden vermeden.
Naast de heilzame werking op het lichaam, werken groentes ook erg verzadigend. Als je namelijk 200 calorieën aan een avocado eet – wat niet ongezond is, maar wel veel calorieën bevat – dan heb je nog geen hele avocado gegeten. Met 200 calorieën broccoli heb je daarentegen meer dan een halve kilo aan broccoli op je bord. Een fantastisch voordeel van groente eten, is dus dat je niet hoeft op te letten hoeveel je ervan eet. Als je alleen groente zou eten op de dag, kun je namelijk niet over je dagelijkse behoefte heen eten. Stel: je eet meer dan 5 kilo groente op een dag, dat krijg je nooit op zonder vol te zitten en dan zit je gemiddeld rond de 1250 calorieën.
Dit betekent overigens niet dat we nu alleen nog maar groenten moeten gaan eten, maar het is dus wel één van de meest essentiële voedingsbronnen die ervoor zorgt dat we gemakkelijk vet verliezen. In het volgende deel gaan we het hebben over het verschil tussen organisch, biologisch en onze standaardgroente en hoe de bereiding van groente kan leiden tot verlies van essentiële vitaminen en mineralen.