Het belang van voldoende kwaliteit slaap

We weten allemaal eigenlijk wel dat slaap enorm belangrijk is voor onze gezondheid. Als we een korte nacht hebben gehad merken we dit vaak al aan verschillende punten als:

  • Een gebrek aan energie en concentratie
  • Minder kracht en uithoudingsvermogen
  • Chagrijniger of emotioneler over dingen waar normaal prima tegen kunnen
  • Minder motivatie en discipline om dingen te doen die we moeten of willen doen

Kortom laat dit al zien waarom dit een enorm belangrijk onderdeel is van de fatloss challenge, want een gebrek aan energie, motivatie en vreetbuien die ontstaan doordat we te emotioneel zijn vanwege een gebrek aan kwaliteit slaap kan de uitdaging een stuk lastiger maken.

Een enkele korte nacht of een paar korte nachten kan trouwens niet veel kwaad ook al merk je er vaak wel al directe gevolgen van. Langdurig te kort aan slaap of een slechte kwaliteit slaap kan daar in tegen grote gevolgen hebben waar we niet snel bij stil staan:

  • Meer ontstekingen in het lichaam en dus veel meer vage pijnklachten
  • Te veel gewichtsverlies of juist toename: de meeste mensen krijgen tot wel 40% meer trek in suiker en vet eten door een te kort aan slaap.
  • Hogere kans op blessures, ziekten en depressie aangezien het lichaam minder goed met stress kan omgaan of minder stress kan verdragen.
  • Maag en darm problematiek en hart en vaat aandoeningen zijn geassocieerd met een te kort aan slaap.

Wat wel belangrijk is om bij deze “gevolgen” lijst te begrijpen is, dat het ook juist de oorzaak kunnen zijn van een te kort aan slaap. Hierbij gaan we tijdens de fatloss challenge in op het gedeelte van voeding, beweging en een groot deel van de leefstijlfactoren die samenhangen met het verbeteren van je slaap. Wanneer je slaap na dit hoofdstuk nog niet is verbeterd ondanks dat je alle stappen hebt doorlopen, dan kan het baad hebben om dit verder te onderzoeken vanuit een andere hoek.

Hiermee bedoel ik dat het belangrijk is om eventueel open te staan voor professionele hulp. Slapeloosheid kan namelijk een uiting zijn van trauma en ieder persoon kan getraumatiseerd zijn. Dit kan al zo zijn zonder dat je er bewust van bent en dat betekent niet dat als je er niet bewust van bent het geen negatieve invloed kan hebben op jou en je omgeving. In mijn ervaring heeft iedereen wel wat trauma opgelopen in zijn of haar leven en kan het integreren van trauma een enorme verandering maken voor ieder persoon en een ware les meegeven. De reden waarom ik geloof dat iedereen wel in bepaalde maten getraumatiseerd is is dat trauma kan al ontstaan door:

  • Het zien of zelf verongelukken: dit kan uiteenlopen  van een valpartij van je moeder toen je nog in de baarmoeder zat tot aan ieder ander ongeluk wat ingrijpend genoeg is geweest destijds voor jouw om mee te maken.
  • Operaties: hierbij kunnen alle operaties invloed hebben, want als je verdoofd bent gaan de processen gewoon door in je lichaam. Denk hierbij dus ook aan tanden die getrokken moesten worden, het verwijderen van keel- neus amandelen of bijvoorbeeld je blinde darm.
  • Ernstige ziekten binnen je familie, relatie, vrienden of jezelf natuurlijk. Ook een heftige griep ervaren kan traumatiserend zijn.

Zonder te diep in te gaan op trauma vind ik dit een belangrijk advies en het kan tegenwoordig steeds beter behandeld worden. Mijn eigen advies voor trauma behandeling op dit moment is somatische therapie. Waarbij er niet word gefocust op het verhaal waardoor je getraumatiseerd zou kunnen zijn, maar er juist word gekeken naar de lichamelijke sensaties en de uitingen van het trauma.

Trauma te direct behandelen werkt in mijn ogen net als medusa in de ogen staren en het is een fantastisch metafoor, want als je er bij stil staat en medusa of je trauma dus recht in de ogen aan staart en te direct behandeld dan raak je eerder versteend of bevroren. Het freeze effect is minder bekend dan het fight en flight systeem wat we herkennen als onze survival toestand en in word gezet bij voor ons levensbedreigende situaties. Het trauma dat nog zit vast gevroren in ons lichaam dient in mijn ogen een lichaamsgerichte behandeling te hebben en dat is waar somatische therapie om draait. Als laatste wil ik je nog één keer hierover aan het nadenken zetten en daarmee hopelijk extra bewust te worden van deze effectieve lichaamsgerichte therapie. Als je denkt aan een verhaal wat je zou kunnen hebben getraumatiseerd ontstaan er vaak drie problemen.

  1. De eerste is dat je meestal direct aan allerlei andere verhalen begint te denken en je hoofd soms overspoeld word met gedachten.
  2. Als je bent getraumatiseerd hoef je de specifieke gebeurtenis niet te herinneren en kan het ervoor zorgen dat je vasthouden aan een verhaal tevens je zal blokkeren om het trauma op te lossen. Aangezien je natuurlijk te gefixeerd bent op een andere gebeurtenis.
  3. Als we te veel blijven hangen in het denken gaan we uit ons lichaam en in ons hoofd en dat betekent ook dat we geen aandacht hebben voor de gevoelssensaties die de aandacht nodig hebben om opgelost te kunnen worden. Daarbij is het ook belangrijk dat we onze gevoelens niet altijd moeten willen verwoorden, maar alleen moeten doorvoelen.

Het is duidelijk dat trauma en stress een grote invloed kan hebben op onze slaap en oorzaken te vinden zijn in onze jeugd en lichamelijke sensaties. Het is aan jouw om te kijken of je hiervoor open staat wanneer je merkt, dat je niet voldoende resultaat behaald tijdens deze slaap challenge.