7 simpele manieren om meer te bewegen

kickbox haarlem

7 manieren om meer te bewegen

1. Beweeg meer tijdens de reis naar je werk of huis

Als je echt weinig tijd hebt en moet reizen met een auto/motor of scooter naar je werk, dan kan deze creatieve oplossing er bij jou voor zorgen, dat je toch voldoende lichaamsbeweging haalt per dag. Door je ego aan de kant te zetten en je auto niet meer strak voor je deur te zetten, omdat je denkt dat die plek van jou is of je zo minder stappen hoeft te zetten om thuis op de bank tv te gaan kijken, kan je dit moment pakken om te werken aan je gezondheid. Als jij je auto 5-10 minuten lopen van je huis zet en daardoor misschien zelfs een leuke route naar je auto loopt, zorg je voor meer ontspanning en beweging. Doe hetzelfde op je werk als dit mogelijk is en je kunt zomaar 20-40 minuten extra beweging behalen per dag. Hiermee verband je 80 tot 160 calorieën per dag extra, dat is 29.200 tot 58.400 duizend calorieën op jaarbasis! Dit betekent dat je dus 4-8 kilo per jaar aan vet kunt verbranden door deze simpele methode.

2. Nooit meer de lift, altijd de trap

De lift staat tegenwoordig bij ieder nieuw gebouw centraal en het is vaak zelfs lastig om het trappenhuis te vinden. Hoeveel calorieën je verbrandt met traplopen en per trede is afhankelijk van je gewicht, de hoogte van de trede en de snelheid waar in je loopt. Afhankelijk van deze factoren kan er dus vastgesteld worden dat een trede ongeveer 0,17 calorie aan energie kost en je met traplopen gemiddeld per minuut 10 calorieën verbrandt. Je verbrandt ongeveer twee keer zoveel calorieën per minuut met traplopen als met wandelen, maar dat is natuurlijk ook wel logisch. Denk jezelf maar eens in dat je een uur lang trappenloopt of wandelt. Door vanaf dit moment altijd de trap te pakken, zorg je ervoor dat je:

Meer calorieën verbrandt en dus eerder vet verliest

De spierkwaliteit verbetert en daardoor minder snel lichamelijke klachten ervaart. Als je extra veel effect wilt, zorg er dan voor dat je een traptrede overslaat en zo de beweging vergroot waarbij er meer spanning en stretch op de heupen komt.

Bijdraagt aan het milieu: een lift verbruikt 20 kw per uur, dus als deze op jaarbasis 1 uur per dag wordt gebruikt, verbruikt de lift 7300 kw en dat is om te rekenen 4500 euro op jaarbasis. Naast dat je bijdraagt aan het milieu, bespaar je dus ook nog eens geld, ondanks dat het misschien niet jouw kosten zijn.

3. Maak gebruik van de pauzes

Wanneer je pauze hebt, is dit meestal tussen de 30-60 minuten. De meeste mensen brengen deze tijd zittend door om hun lunch te eten en te ontspannen. Beweging geeft ontspanning, energie, maar zorgt ook voor een hogere insulinegevoeligheid waardoor voeding weer beter wordt verteerd.

4. Zorg ervoor dat wandelen in je routine komt

Als je een mooi bos in de buurt hebt of een park, dan is dit helemaal perfect. In de natuur wandelen heeft een extra gezond effect. Zo zijn er meerdere onderzoeken die bevestigen dat jezelf bevinden in de natuur veelbelovende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt voor zowel de geest als het lichaam. Eén van de onderzoeken die ik zelf heb gelezen, was dat mensen in het ziekenhuis met een uitzicht op natuur gemiddeld 40% sneller herstelden dan mensen die tegen andere gebouwen aankeken. Dit alles valt te herleiden naar dat we van origine verbonden zijn met moeder natuur. Daarnaast is het ook heerlijk om met een wandeling door het bos even je hoofd leeg te maken.

5. Wees je bewust van iedere kans om te bewegen

Uiteindelijk gaat het er allemaal om dat je er bewust van wordt dat je meer moet bewegen. Beweeg meer tijdens de reis naar je werk, winkels, supermarkten en maak gebruik van de pauzes of vergaderingen die mondeling of aan de telefoon gevoerd kunnen worden door lekker naar buiten te gaan wandelen. Ook de kleine momenten doen er toe. Als je op kantoor zit en een telefoongesprek hebt, is het supergoed om even door de hal heen te wandelen. Niet alleen om meer calorieën te verbranden, maar ook voor de mobiliteit in je heupen. Dit kan het verschil betekenen tussen wel onderrugproblematiek of geen problemen!

Hou voor jezelf bij hoeveel je hebt bewogen of noteer de momenten dat je graag meer wil bewegen in de ochtend. Je kan een app gebruiken met een stappenteller en je hebt hier zelfs een horloge voor waarmee je alles kunt bijhouden betreft je hoeveelheid beweging en extra te verbrandden calorieën. Zie beweging voor jezelf niet meer als vervelend of tijdrovend, maar erken juist de voordelen van bewegen.

6. Het zitmedicijn

Het is bewezen dat langdurig achter elkaar zitten zeer ongezond is voor het menselijk lichaam. En daarbij is af en toe gaan staan tussendoor prima, maar niet voldoende. Ons lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen en de beste manier om gezond te blijven is door het langdurig zitten te onderbreken met korte beweegmomenten.

Het advies van zowel de overheid, sportbonden en deskundige als Erik Scherder is om minimaal ieder half uur dat je zit even te bewegen. Hierbij is het zitmedicijn anderhalve minuut bewegen per half uur. Dit kan een mooi moment zijn om even wat water te drinken, te plassen of gewoon even je hoofd leeg te maken om weer vol gefocust door te werken. Het verhoogt tevens je concentratie dus je werkt er zelfs efficiënter door. Dat is dus een win-win situatie!

7. De hele avond in hetzelfde restaurant zitten? Voer tasty walks in! 

Uit eten gaan is voor de meeste mensen een wekelijkse gewoonte. Uit eten gaan, doe je meestal met vrienden, collega’s familie of je partner en het is een heerlijk uitje waar ik zelf ook altijd erg van kan genieten. Het enige nadeel in een restaurant is vaak het langdurig zitten. Je kunt natuurlijk wat vaker naar buiten tussendoor of even naar de wc gaan om aan je beweging te komen. Alleen dat is niets in vergelijking met de tasty walks. Een uniek concept opgezet tijdens de corona-maatregelen. Het idee is dat je bij meerdere restaurants kleine gerechten kunt eten om vervolgens door te lopen naar het volgende restaurant. Hierbij zie je meer van de stad als je de route volgt zoals die is uitgestippeld en kun je dus gemakkelijk aan veel meer stappen komen, soms wel 7000 stappen!

Vroeger deed ik dit eerlijk gezegd al op een andere manier. Zo at ik mijn voorgerecht bij het ene restaurant, een hoofdgerecht of nog een paar keer een voorgerecht bij een ander restaurant en tenslotte het dessert bij de dessertbar in Haarlem. Op deze manier kan je eens je etentje wat variatie bieden ten opzichte van de standaardmanier van uit eten gaan door meerdere locaties af te gaan of in ieder geval bijvoorbeeld het toetje een paar kilometer verder op te scoren! Ik hoop oprecht dat het concept van de tasty walks blijft bestaan, want het is bijzonder goed voor de gezondheid en daarnaast zie je ook nog eens meer van de stad waar in je verkeert. Een leuke manier om zo de stad te verkennen! Vind je niet?