Eiwitten

Eiwitten

Eiwitten (proteïne) zijn voedingstoffen. Eiwit zit zo’n beetje in alle voedingsmiddelen. Eiwit bestaat uit aminozuren, sommige aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken en sommige aminozuren moet je lichaam binnenkrijgen via voeding. Eiwitten kun je onderverdelen in drie categorieën:

Niet essentiële aminozuren die hebben we dus niet nodig om te overleven.

Semi essentiële aminozuren zijn in sommige momenten van essentieel belang voor overleving.

Essentiële aminozuren die hebben we altijd nodig voor een “healthy en happy life”

Waar, wanneer en hoeveel?

Hoeveel eiwitten moet je nou per dag tot je nemen vraag je misschien af. Een standaard richtlijn hiervoor is minimaal 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 70KG zal dus rond de 56 gram eiwitten op een dag willen eten. Wanneer je krachtsport doet begrijp ik dat je ook wilt weten tot wanneer eiwitten bijdragen aan het verbeteren van je lichaam en dus ook je sport prestaties. Onderzoek wijst uit dat 1,5 tot ongeveer 2,2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht ideaal is voor de aanmaak van spiermassa. Daarboven is er geen duidelijk bewijs van verdere voordelen en kan het zelfs nadelen hebben. (lees hierover verder na de voordelen van eiwitten).

Wat zijn de voordelen van eiwitten?

Eiwitten staan er bekend om dat ze belangrijk zijn voor de opbouw van spieren doordat ze ons bindweefsel helpen herstellen. Dat is alleen niet het enige waar eiwitten(aminozuren) voor dienen. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij:

Naast de directe voordelen van eiwitten gaat de lijst van indirecte voordelen nog veel verder dan dit en dat is waarom het zo belangrijk is om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Wat zijn de gevolgen(nadelen) van te veel eiwitten?

Wanneer je boven de hoeveelheid eiwitten consumeert dan dat je kan opnemen, dan worden de rest van de eiwitten opgeslagen als energie of te wel vet. Koolhydraten zijn onze eerste energiebron om te verbranden vervolgens vet en dan als laatste onze eiwitten, want die zijn het meest kostbaar, omdat ze ons lichaam helpen herstellen.  Eigenlijk weet je vrijwel direct wanneer je eiwitten aan het verbranden bent, want de geur die vrijkomt op het moment dat je eiwitten/aminozuren verbrand is ook echt heel zuur en lijkt op ammoniak.

Een andere reden om niet te veel eiwitten is, dat te veel eiwitten je lichaam verzuren en dat zorgt weer eerder voor ontstekingen in ons lichaam. Dit is goed te testen via ph strips waar je overheen kunt plassen om je zuurtegraad te meten. Voor zeer lange tijd in een te hoge zuurtegraad zitten met je lichaam kan zorgen voor ziekten en ernstige bijwerkingen in de toekomst. Een enkele keer wat eiwitten te veel eten ga je natuurlijk niet dood van, maar het is goed om ook de risico’s te herkennen.

Duidelijkheid over Eiwitten en Proteïne 

Ik snap dat er een hoop verwarring kan ontstaan door wat je leest en hoort op internet. Bij deze zal ik dus even zo veel mogelijk duidelijk maken. Eiwit en proteïne is hetzelfde, het gaat hier om dezelfde voedingsstof. Het is alleen maar de Engelse benaming van eiwit. Je krijgt eiwitten niet alleen maar binnen via een shake of dieren, maar ook door noten, granen, groente, peulvruchten en vele andere voedingsmiddelen.

Dierlijke en plantaardige eiwitten

Over het algemeen zijn dierlijke eiwitten het meest compleet in hun aminozuur profiel. Dit betekent niet dat je niet als vegetariër of veganist door het leven kan, maar het is wel een stuk lastiger om aan je eiwitten te komen. De meeste plantaardige voedingsmiddelen bevatten namelijk niet een volledig aminozuurprofiel en worden lastiger opgenomen dan dierlijke eiwitten.