Blog kruiden

Kruiden

Wat zijn Kruiden?

Kruiden zijn planten of plantdelen met een niet houtige stamming. Het bestaat dus meestal uit stengels en bladeren, ook komen kruiden vaak van groene planten. Kruiden en specerijen worden vaak door elkaar gehaald. Het grootste verschil tussen deze twee is dan ook slechts dat kruiden vaak specerijen zijn van een groene plant. Met specerijen wordt voornamelijk verwezen naar smaakmakers uit voornamelijk andere tropische klimaten.

Veiligheid achter de kruid.

In een kruid kunnen meer gevaren zitten dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan ziektes en/of gifstoffen. Sommige kruiden bevatten aromastoffen, dit zijn plantengifstoffen. Wat je op kan lopen van deze stof is bij mensen nog niet heel bekend. Bij dieren zijn echter wel schadelijke effecten gevonden.

In kaneel bijvoorbeeld zit een aromastof genaamd coumarine. Wanneer je niet te vaak deze coumarine stof binnen krijgt en een gevarieerd eet patroon hebt is dit geen probleem. Als je te lang achter elkaar door coumarine binnen krijgt zul je gezondheid problemen ervaren.

Ook is het altijd belangrijk je kruiden te wassen. Deze kruiden kunnen namelijk ook beschikken over ziekmakers als salmonella. Dit kan komen door mest of vervuild water.

Het bewaren van kruiden en specerijen.

Kruiden die gedroogd zijn kun je het beste bewaren op een koele, droge en donkere plek.

Verse kruiden zijn beter te bewaren in de koelkast. Vergeet ze vooral niet in te wikkelen in een vochtige theedoek of keukenpapiertje.

Een andere optie voor verse kruiden is om ze te bewaren in de vriezer. Dit geld overigens alleen voor peterselie, bieslook en munt. Ze zullen hun smaak behouden tot maar liefst 12 maanden. Voor het invriezen van de kruiden moet je ze wassen, droog deppen met een keukenpapiertje, fijn en grof snijden, in een boterhamzakje en ze zijn klaar om de vriezer in te gaan.

Kruiden drogen is ook nog een optie. Kruiden die je kunt drogen zijn: oregano, munt, rozemarijn, salie en tijm. Gedroogde kruiden zijn vaak nog langer houdbaar dan ingevroren kruiden. Na een jaar zullen ze hun smaak en geur verliezen. Kruiden drogen gaat als volgt: De blaadjes op een droge theedoek leggen, keer ze af en toe even om, wanner je de kruiden kunt verkruimelen zijn ze droog genoeg. Nu nog een goed dicht bakje vinden om ze in te bewaren en bewaar ze dan ook in een donkere plek.